שנת 2020 הייתה שנה לא קלה לעולם כולו. עם הגעתה של שנת 2021, היו לרבים ציפיות, אף כי מעט לא ריאליות, שהמשבר יגמר ויעלם כלא היה. למרות שבעת כתיבת מאמר זה, העולם נמצא עדיין בתוך המשבר, מדינת ישראל מתקדמת לכיוון היציאה המיוחל, גם אם לא בקצב שציפתה.
כיצד יראה שוק העבודה לאחר סיום המשבר? אילו מגמות ושינויים בתחום משאבי האנוש עתידים להתרחש ב-2021? כיצד משפיע המשבר על החיים האישיים? איך ניתן לייצר איזון בריא בין החיים האישיים לבין זמן העבודה?
כל זאת ועוד תוכלו ללמוד במאמר הבא.
איך יראה שוק העבודה לאחר המשבר?
למרות שלא מעט שינויים החלו להתפתח לאיטן בשנים האחרונות בשוק העבודה – משבר הקורונה, שהטיל אימה על העולם כולו, האיץ כמה מהן ביתר שאת.
ניתן להבחין בכמה מגמות שעתידות לעצב את עולם משאבי האנוש עם סיומו של המשבר, אשר אילץ את שוק העבודה לעבור שינויים דרסטיים ומהירים, שלא היו מתרחשים בהכרח באותה מהירות ללא הופעת המגיפה. בשל מעבר העובדים, מכל המקצועות והענפים לעבודה מרחוק, נאלצו צוותי משאבי האנוש לעבור התאמה למצב.
אילו שינויים בתחום מש”א יתרחשו בשוק העבודה החל משנת 2021?
בין המגמות הרבות, אשר עומדות להתרחש בשוק העבודה של החיים לאחר משבר הקורונה, ישנן שלוש מגמות מרכזיות שתופסות מקום מרכזי. הראשונה היא כמובן השינוי הפיזי של מקום העבודה, שהיה ברור לכל היכן הוא צריך להיות – בשטחי הארגון.
הסגרים יצרו אתגר עבור ארגונים רבים אשר נאלצו להתאים מקצועות וענפים רבים לעבודה מהבית – דבר שלא נלקח בחשבון לפני פרוץ המשבר. ישנם ארגונים, בתחומים ספציפיים, שהראו עוד טרם המגיפה ניצנים ראשונים של מגמה זו, אולם, גם זה היה לתחומים ותפקידים מסוימים (לרוב בכירים) ולימים בודדים במהלך השבוע כהטבה מיוחדת.
המשבר גרם לארגונים רבים, ובתחומים שונים, להסתגל למצב החדש ולהעביר את רובם המכריע של עובדיהם (אם לא את כולם) לעבוד מהבית. מגמת שינוי נוספת שניתן להבחין בה נוכח המצב הוא הצורך להמציא את מושג “חווית העובד” מחדש. לפני כן היה מאוד קל וברור לדעת כיצד מתנהלים כל הנהלים וההליכים בארגון.
ניהול חווית העובד הייתה ידועה, המפגש המשותף היה מתבצע במקום העבודה והאינטראקציות החברתיות הקלו על הנושא. כיום, עם הריחוק החברתי, יש צורך לחשב מסלול מחדש בכל הקשור לראיונות עבודה, קליטת עובדים חדשים, שימור והכשרת עובדים וכן הלאה. מדובר במשימה לא פשוטה עבור מנהלי משאבי אנוש שמנהלים את כל נושא חווית העובדים.
בנוסף לכך, מגמה נוספת שיש לשים לה דגש הוא האפקטיביות בעבודה מקוונת. על הארגון לוודא כי יש ערוצי תקשורת טובים ומאובטחים בין עובדי החברה על ידי קווי תקשורת המאפשרים העברה יעילה של מידע, טלפונים, מחשבים ניידים וכן אבטחת מידע שתשמור על האינפורמציה המועברת.
כיצד משפיע משבר הקורונה על חייהם האישיים של העובדים?
למרות שבתחילה לא האמנו שחיינו ישתנו בצורה קיצונית כל כך ובזמן קצר כל כך – ההפתעה הגדולה ביותר הייתה העובדה כי המצב הזה הוא פה להישאר לתקופה לא מבוטלת. שנה עברה והעבודה מהבית הפכה אצל ארגונים רבים לשגרה. הריחוק החברתי והפיזי גובה מחיר מכל אדם באשר הוא, בין אם הוא מושפע מכך יותר או פחות.
החיים החדשים שנלוו לקורונה הביאו התכנסות עצמית עם משפחה גרעינית בלבד, בידוד חברתי כפוי וטשטוש גבולות בין שעות העבודה לשעות הפנאי. בשל הסבת חדרים בבית לטובת חדרי עבודה ומחסור במסגרות עבור בני המשפחה הצעירים, מוצאים עצמם עובדים רבים מקדישים יותר שעות לטובת העבודה מאשר לחייהם האישיים והמשפחתיים.
איך לייצר איזון נכון בין החיים האישיים לקריירה?
הפרת האיזון הבריא בין זמן משפחתי ואישי לבין זמן עבודה פוגעת בגורמים רבים. מיותר לציין שהפגיעה במשפחה היא מורגשת מאוד – הילדים מחוסרי המסגרות שנמצאים בבית עם הוריהם, אמנם נמצאים איתם פיזית, אך אלו לא תמיד זמינים עבורם.
כאשר האיזון מופר, ושעות העבודה עולות על שעות הפנאי המשפחתי, הפגיעה היא משמעותית כפליים. חשיבות האיזון בין החיים האישיים לבין שעות העבודה הינה קריטית מבחינות רבות, לרבות בריאותית ונפשית, ושמירת איזון זה מפחיתה מתח ושחיקה בקרב העובדים וכמו כן, משפרת את הפרודוקטיביות ושימורם במקום העבודה.
חשוב מאוד לייצר שגרת עבודה נכונה, גם אם היא מתנהלת בתוך כותלי הבית בלבד. בכל בוקר רצוי להחליף בגדים ולא לעבוד בפיג’מה וכמו כן, לקבוע שעות עבודה מוגדרות וקבועות מראש בהתאם לדרישות העבודה ולחיי המשפחה.
בתחילת כל יום, בזמן שהיה מיועד לנסיעה לעבודה, רצוי לבצע פעילות מסוימת כמו תרגיל ספורט, מדיטציה או סתם יציאה עם הכלב לסיבוב, על מנת לאפשר לעובד הפוגה קלה בין הקימה מהמיטה והתארגנות הבוקר לבין תחילת העבודה. נושא חשוב לא פחות, שעל מנהלי משאבי אנוש לשים דגש, הינם תחביבים ועיסוקי פנאי.
טוב לייעץ לעובדים לפנות זמן לאחר שעות העבודה לתחביבים ולעיסוקי פנאי כמו השתתפות בקורסים שאינם קשורים לעבודתם. נוכח המצב, רוב העובדים פונים עם סיום עבודתם היישר אל מטלות הבית שהצטברו במהלך היום ולא היה להם זמן לבצע, אולם, מומלץ להקדיש קצת זמן לפעילות מעודדת, נטולת לחץ וממלא נפשית שתוכל להחזיר את האיזון הדרוש לחיים.
אדקו ישראל – מטפחת את חווית העובד ומעודדת תקשורת טובה
תקשורת חשובה לכלל חלקי הארגון, בין אם מדובר בתקשורת בין גורמי ההנהלה לעובדים ובין עם בין העובדים עצמם. תקשורת טובה תגרום לעובדים לחוש קשר חזק לארגון על אף המרחק הפיזי וכתוצאה מכך, ניתן להגביר את המוטיבציה של העובדים ואת נאמנותם לחברה.
‘אדקו’ ישראל שמה דגש על תקשורת מרבית בין חלקי הארגון ודואגת לכך שכלל מרכיבי חווית העובד – כגון שיתוף פעולה, מחוברות, עבודת צוות, תקשורת ורווחה – יהיו מטופלים במלואם ולא יפגעו נוכח שום מצב.
‘אדקו’ פועלת בפריסה עולמית עם סניפים ב-66 מדינות ברחבי העולם ומספקת פתרונות עסקיים בתחום משאבי האנוש, ביניהם שירותי פיירול, שירותי העסקה גלובליים, שירותי ייעוץ וניהול פיננסי, מיקור חוץ ועוד.
נוכח קשריה הענפים וניסיונה הרב, מכירה ‘אדקו’ את אופי שווקי העבודה השונים ברחבי העולם ויכולה להתאים עצמה באופן מלא לכל צורך עסקי בכל מדינה רצויה. ‘אדקו’ ישראל מספקת שירותים לחברות ישראליות וזרות גם ללא ישות משפטית בארץ היעד ומספקת ללקוחותיה “One Stop Shop” לכל צורכיהן באופן מותאם ומדויק.
העולם משתנה בכל יום, לפעמים זה מורגש יותר ולפעמים פחות, אך חשיבות ההסתגלות הייתה ונותרה בעינה – סוגיה חשובה שיש להתייחס אליה. בעזרת שירותיה של חברת ‘אדקו’ ישראל תוכל חברתכם לייצר את הגמישות העסקית אותה היא צריכה וזאת ללא התפשרות בטובת העובד.
צרו קשר ונשמח לשמוע על חברתכם ושאיפותיה!