ההחלטה אם לעשות מיקור חוץ או להעסיק עובדים ישירות הינה החלטה חשובה ביותר. מיקור חוץ משפיע על היבטים רבים בפעילות היומיומית של העסק כמו על העובדים, פרויקטים, תוצאות ובסופו של דבר על הצלחת העסק עצמו.
אמנם קיימים סיפורי הצלחה רבים של חברות שביצעו מיקור חוץ, אך יש לקחת בחשבון כי ישנם מקרים רבים בהם חברות חוו כישלונות כואבים ומצערים. לצערנו אין נוסחה מדויקת להצלחה וההחלטה אם לבצע מיקור חוץ היא לחלוטין לא שחור או לבן. עם זאת מומלץ מאוד לקחת בחשבון את כל הגורמים לפני קבלת החלטה.
בכתבה זו אנו שואפים לספק עובדות חיוניות אשר יסייעו לכם בקבלת ההחלטה – האם לבצע מיקור חוץ? או להעסיק ישירות?
סקר של חברת דלוייט בסוף שנת 2016 מראה מגמה גוברת של שירותי מיקור חוץ בשנים הבאות. דלוייט ראיינו עובדים מארגונים עם הכנסות שנתיות של מעל למיליארד דולר. התוצאות הראו כי כ 72% מהעובדים העידו שהמחלקה שלהם מוציאה כספים רבים על העסקות עובדים במיקור חוץ, בעיקר בתחום טכנולוגיות מידע. בנוסף, המחקר הוכיח כי אנו צפויים לראות צמיחה בשנים הבאות של העסקה בתצורת מיקור חוץ, במיוחד בתעשיות הנוגעות לתחומים טכנולוגיים, אבטחת מידע, חדשנות, פיננסים, ומשאבי אנוש.
קבלת החלטה מושכלת בשאלה האם מיקור חוץ מתאים לעסק שלך מחייבת אותך לענות על השאלות הבאות כחלק מתהליך קבלת החלטות מעמיק :
עד כמה הפונקציה קריטית לעסק שלך?
למרות שזה עשוי להיות פחות רווחי, מומלץ להשאיר תפקידים, מחלקות ופונקציות קריטיות לחברה בשליטה שלכם ולא לבצע מיקור חוץ. מומחים טוענים כי במקרים אלו הסיכונים במיקור חוץ הם גדולים מדי.
מהו היקף הפרויקט ומהי רמת המורכבות שלו?
זה תמיד מפתה להאמין שלחברה שלכם יש את היכולת להתמודד עם כל אתגר. עם זאת, כפי שצוין בבלוג שלנו ״מיקור חוץ לחברות ללא ישות משפטית״, אחד היתרונות הבולטים של מיקור חוץ הינו המידע הנוסף לפרויקט כאשר מבצעים מיקור חוץ. לכן, עליכם לשאול את עצמכם ״האם יש לחברה שלי את כל המשאבים והנתונים הנדרשים להצלחת הפרויקט?״ אם התשובה היא לא, וכאשר הפרויקט גדול מדיי בהשוואה לידע ולמשאבים של החברה, עליכם לשקול מיקור חוץ עם חברה המתמחה בתחום ויכולה לספק תוצאות גבוהות יותר בעזרת ידע, משאבים וייעוץ לתוכנית העבודה של הפרויקט. על אותו עיקרון, במידה ורכישת ידע כזה הוא יקר, כדאי לשקול ברצינות מיקור חוץ.
מהי כמות העובדים הנדרשת לפרויקט?
העסקת עובדים גוזלת זמן – והזמן הזה שווה לכם כסף. האם יש לכם המשאבים והרצון להעסיק, לנהל ולתחזק מספר גדול של עובדים? אם התשובות הן ‘לא’, מיקור חוץ עשוי להיות פיתרון טוב עבורכם.
האם אתם יכולים לספק הדרכה ראויה לעובדים שלכם?
הדרכה והכשרה של עובדים חיונית לכל עסק ופרויקט, במיוחד כאשר מדובר בעובדים חדשים עם פחות ניסיון. הדרכה יכולה להתבצע על ידי המנהלים, עובדים אחרים או יועץ חיצוני. בשלושת המקרים, יש צורך לחלוק ידע, לייעץ ולהנחות את עובדיכם.
חשוב לזכור כי הדרכה והכשרה יהוו הוצאה כלכלית נוספת, אז זיכרו לקחת זאת בחשבון כאשר אתם שוקלים לבצע מיקור חוץ או להעסיק עובדים באופן ישיר.
האם אתם סומכים על הספקים שלכם כשותפים מהימנים?
ספקי מיקור חוץ ייחשפו למידע ונתונים פנימיים על הפרויקט, החברה והעסק שלכם. לכן, הקפידו לבצע מיקור חוץ עם שותפים אמינים בלבד ותחת חוזה מסודר.
לבסוף, בחינת התקציב – כמה כסף מיקור חוץ יחסוך לכם?
אין ספק שחיסכון בעלויות מהווה את אחת ההחלטות העיקריות לביצוע מיקור חוץ. אבל כסף אינו הכל. המפתח הוא להעריך את כל הגורמים והשלכות הכלכליות הרלוונטיות, ולתעדף בהתאם.
השורה התחתונה
כפי שניתן לראות, ישנן סוגיות רבות שיש לקחת בחשבון טרם ההחלטה אם לבצע מיקור חוץ. ההחלטה הנכונה צריכה להתבצע לאחר ניתוח של הפרויקט הספציפי עליו מדובר ונתוני החברה עצמה. קיימים שיקולים רבים לבצע מעבר לניתוח התועלת הפיננסית. את שיקולים אלה יש לנתח, להסביר, ולהעריך באופן אובייקטיבי על מנת להבטיח את קבלת ההחלטה הנכונה.